Betere zorg voor oudere patiënten

Door goede samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde

Ouderen wonen langer thuis. Daardoor krijgt u als huisarts te maken met een complexere problematiek bij deze patiënten. Aafje helpt u graag bij het begeleiden van deze kwetsbare groep. Hoe? Huisarts Bijl en 1e specialist Ouderengeneeskunde Van Kolck werken al een paar jaar samen en zien veel voordelen in deze samenwerking. In deze nieuwsbrief delen de collega’s hun ervaringen.

Dokter Bijl is al meer dan 15 jaar huisarts en runt haar eigen huisartsenpraktijk in Rotterdam-Lombardijen.

“Met een patiëntenbestand van bijna 3.350 mensen verveel ik mij geen minuut. Elke dag spreek ik patiënten met uiteenlopende klachten. Veel patiënten zijn wat ouder en wonen nog thuis. Het komt weleens voor dat ik niet goed weet wat ik moet doen met een bepaalde klacht. In zulke gevallen kan ik terugvallen op Aafje.

 

De samenwerking met collega Van Kolck is zéér prettig. We hebben veel contact en dat verloopt altijd aangenaam. De samenwerking heeft het voordeel dat de zorg voor mijn oudere patiënten beter wordt. Door de brede expertise van collega Van Kolck krijgen ook mijn oudere patiënten de aandacht die zij verdienen en dat stelt mij gerust.”

Dokter Van Kolck is 1e specialist Ouderengeneeskunde bij Aafje. Ze heeft meer dan 27 jaar ervaring. Dokter Van Kolck werkt samen met huisartsen in Rotterdam, Barendrecht en Dordrecht.

“Collega Bijl schakelt mij in voor klachten waarbij ze twijfelt over de oplossing. In de meeste gevallen ga ik op huisbezoek bij de patiënt, maar het is ook mogelijk om in de huisartsenpraktijk van collega Bijl af te spreken. Ik inventariseer wat de klacht is en doe verschillende onderzoeken bij de patiënt. Daarna koppel ik mijn bevindingen terug aan collega Bijl. Ik adviseer bijvoorbeeld bloedonderzoek, het aanpassen van de medicatie, het bezoeken van een dagbehandeling, het inschakelen van een fysiotherapeut of in enkele gevallen een verpleeghuisopname. De huisarts blijft, zolang de patiënt thuis woont, de hoofdbehandelaar van de patiënt.

Onze samenwerking kent eigenlijk alleen maar voordelen. Aafje neemt de huisarts werk uit handen en we helpen samen de patiënt verder. Hij of zij ontvangt hierdoor betere zorg en daarmee een optimalere gezondheid en welzijn. Collega Bijl en ik hebben intensief contact en geven elkaar regelmatig een update over een patiënt. Dat is prettig, want er is niets mooier dan de best mogelijke oplossing voor een patiënt te vinden.”

Wilt u ook in contact komen met een specialist ouderengeneeskunde (voorheen verpleeghuisarts)? Bel de Aafje verwijslijn 088 8 231 231, stuur een bericht naar verwijzen@aafje.nl of verwijs digitaal naar Aafje via Zorgdomein (tabblad ‘basiszorg’). Hier leest u wat de specialist voor u kan betekenen.