arrow_backNieuws

Digizorg: samenwerken op één platform

Geplaatst op 10-06-25

Sinds april is Marianne Laurman verpleegkundig leider voor het zorgpad COPD binnen Digizorg. Ze is ook al jarenlang longverpleegkundige in de wijkverpleging én heeft een achtergrond in het ziekenhuis. Deze ervaring zet Marianne graag in om verbinding te leggen in de zorgketen. Digizorg speelt hierin een belangrijke rol. “Hoe mooi is het als we met z’n allen kunnen optrekken om de zorg rondom COPD-patiënten zo optimaal mogelijk te maken?”

Dezelfde taal spreken

Digizorg is een digitaal platform dat zorgverleners uit verschillende domeinen samenbrengt. En zorgverleners en patiënten met elkaar verbindt. Marianne: “Met deze tool kunnen we sneller en beter met elkaar communiceren. Met als doel: sneller handelen en uiteindelijk de beste zorg verlenen.” Ook patiënten krijgen toegang – via een app. Hierin vinden ze informatie over hun behandeling en zien ze wie daarbij betrokken zijn. “We zijn ook bezig met een chatfunctie. Zodat patiënten zelf en snel contact kunnen leggen met hun behandelaren.”

Verbinding zoeken

Een van de belangrijkste taken van Marianne is het leggen van verbinding tussen die behandelaren. “Het ziekenhuis en de wijkverpleging staan bijvoorbeeld vaak ver van elkaar af. Ze weten niet altijd wat de ander doet. Mijn uitdaging is om al die werelden dichter bij elkaar te brengen: van ziekenhuis tot VVT en van huisarts tot fysiotherapeut. We hebben nu twee van de drie werksessies gehad, waarin we samen bepalen wat er nodig is op het platform. Iedereen is heel enthousiast. Er ontstaan goede gesprekken en initiatieven. Dan weet je: we zijn op de goede weg.”

Digizorg vervangt de bestaande systemen niet, maar sluit er juist op aan. Dat maakt het krachtig.

Idee van een ervaringsdeskundige

Marianne had eerst zo haar twijfels over Digizorg. “Ik dacht: alweer een app? Wat voegt dit toe?” Maar haar twijfel verdween al snel. “Digizorg vervangt de bestaande systemen niet, maar sluit er juist op aan. Dat maakt het krachtig.” Ook de visie van Digizorg – een toekomst waarin zorg moeiteloos digitaal samenwerkt en patiënten zelf de regie houden – spreekt haar aan. “Het mooie is dat het platform een idee is van een patiënt uit het Erasmus MC, die zelf merkte hoe versnipperd de zorg kan zijn.”

Vooruit kijken

De komende maanden staat er nog veel op de planning: de laatste werksessie, de technische voorbereidingen voor de eerste uitrol, het verder verzamelen van alle initiatieven én het stroomlijnen van het COPD-zorgpad en patiëntenproces.

“We beginnen klein en regionaal. Inmiddels zijn er 29 zorgaanbieders en 50.000 patiënten aangesloten en het uiteindelijke doel is dan ook landelijke dekking.” Maar zover is het nog niet. “We kijken bij de verdere aanpak ook naar andere zorgpaden. Want uiteindelijk verschilt het patiëntenproces niet veel van elkaar.”

Marianne sluit af met een oproep: “Werk je met COPD-patiënten of heb je een initiatief op dit gebied? Laat het me weten. Het draait tenslotte allemaal om samenwerking.”
Contact opnemen kan via mlaurman@aafje.nl of 06 4664 2214.