arrow_backNieuws

Klaar voor de toekomst met VPT

Geplaatst op 28-03-24

Door de zorgkloof moeten steeds meer ouderen gedwongen langer thuis wonen. Ook als ze intensieve(re) zorg nodig hebben. De oplossing? Volledig Pakket Thuis (VPT). Hiermee krijgt iemand alle zorg in de eigen vertrouwde omgeving in plaats van in een zorginstelling. Na een succesvolle start in Dordrecht en omgeving wil Aafje VPT uitbreiden naar het hele werkgebied.

Waardevol

In november 2022 begonnen we met VPT in drie Dordtse wijken. VPT-regisseur Daniëlle Zwang en een medewerker maatschappelijke zorg (MMZ) gingen daar aan de slag. De MMZ’er laatste coördineert de inzet van de persoonlijke begeleiding binnen VPT. Dit bleek een waardevolle combinatie, vertelt Daniëlle: “Een cliënt kan nu bijvoorbeeld twee keer in de week oefenen met haar rollator, zodat ze uiteindelijk weer alleen durft te lopen. En we hebben VPT ingezet om een mantelzorgende echtgenote te ontlasten. Doordat we huishoudelijke taken van haar konden overnemen, raakte ze niet overbelast.”

Goede samenwerking

Langzamerhand zijn we uitgebreid naar heel Dordrecht. Daar zijn nu 25 actieve VPT-cliënten, met allemaal een ander soort pakket. Om deze zorg op maat te kunnen geven, is een goede samenwerking belangrijk. Iedereen die betrokken is bij de oudere doet mee: van casemanagers tot wijkverpleegkundigen en van het thuiszorgteam tot begeleiders en mantelzorgers. Daniëlle: “Ook in Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht zijn we gestart met de uitrol van VPT. Onze volgende stap: VPT leveren in Rotterdam en de BAR-gemeenten.”

Integraal onderdeel van ons aanbod

Het belangrijkste voordeel van VPT? De ruime inzet van de begeleiding. Cliënten kunnen bijvoorbeeld extra ondersteuning krijgen bij het afwassen, eten koken of boodschappen doen. En er kan waar nodig iemand mee naar het ziekenhuis of andere afspraken. Deze onmisbare hulp willen we graag bieden aan alle ouderen in ons werkgebied. Daarmee wordt het integraal onderdeel van het Aafje-aanbod.