arrow_backNieuws

Nieuwe zorgaanpak Aafje wijkverpleging: integratie van zorg, welzijn en technologie

Geplaatst op 23-05-25

Hoe bied je goede zorg als het aantal ouderen groeit en de druk op zorgprofessionals verder toeneemt? Aafje wijkverpleging komt met een antwoord op die vraag: een innovatieve, multidisciplinaire manier van werken waarin zorg, welzijn en technologie samenkomen. Door disciplines te verbinden en slimme keuzes te maken, zorgt Aafje voor snelle en passende ondersteuning voor elke cliënt. 

Slim samenwerken

Centraal in deze aanpak staat het Multidisciplinair Indicatiemoment (MDI): een wekelijkse online bijeenkomst waarin wijkverpleegkundigen, ergotherapeuten, zorgtechnologie-deskundigen en professionals uit het sociaal domein samenkomen. Ze bespreken binnenkomende zorgvragen aan de hand van drie richtinggevende vragen: Wat kan de cliënt zelf (weer) doen? Welke ondersteuning biedt iemands netwerk? En hoe kan technologie helpen? Zo wordt de zelfstandigheid en eigen regie van een cliënt vergroot, de zorginzet verkleint en is preventie eerder mogelijk.

Een succesvol voorbeeld

“Een meneer met een beperkt sociaal netwerk had ondersteuning nodig bij het douchen, vanwege inspanningsgebonden benauwdheid als gevolg van COPD. Door samen te oefenen met zittend douchen en het gebruik van een lichaamsföhn, is hij nu weer in staat zelfstandig te douchen. Daarnaast heeft hij wekelijks contact met een digicoach, die hem ondersteunt bij het vergroten en behouden van zijn zelfredzaamheid, ook op sociaal vlak.”

Van experimenteren naar beroepspraktijk

Na het succesvolle experiment met deze nieuwe werkwijze in de regio Dordrecht breidt Aafje deze werkwijze uit naar andere wijkteams. Dit gebeurt met behulp van procesbegeleiding en het ’train-de-trainer principe’. Waarbij collega’s elkaar opleiden en helpen, zodat de MDI-werkwijze duurzaam wordt geïmplementeerd en alle betrokken zorgprofessionals goede ondersteuning krijgen.

Innovatie met impact in het werkveld en daarbuiten

De multidisciplinaire aanpak biedt niet alleen een oplossing voor de stijgende zorgvraag en complexere zorgsituaties. Het maakt de zorg ook slimmer en efficiënter, waarbij de cliënt altijd de regie houdt. Niet voor niets is Aafje wijkverpleging genomineerd voor de Anna Reynvaan praktijkprijs. En binnenkort deelt de zorgorganisatie haar ervaringen met deze mooie ontwikkeling op het congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’.