arrow_backNieuws

Zorgpaden sleutel tot succesvolle samenwerking Huisartsenposten en acute thuiszorg

Geplaatst op 9-07-24

In de regio Rijnmond werken Huisartsenspoedposten (HAP) en de acute thuiszorg succesvol samen. In gezamenlijkheid ontwikkelde zorgpaden blijken de sleutel tot succes. Op basis hiervan worden verpleegkundigen van de acute thuiszorg ingezet door de Huisartsenspoedposten met alle daarbijkomende voordelen. “Een patiënt is beter en passender geholpen door een verpleegkundige die de katheter komt verwisselen, en de huisarts kan zich focussen op de HAP-consulten”, aldus Annemijn Goeree, strategisch projectleider bij Aafje en voorzitter van het overleg van de HAP en de acute thuiszorg.

Toekomstbestendige zorg

Regionaal samenwerken is een van de oplossingen om de zorg toekomstbestendig te maken. Daarom werken Spoedzorg Rotterdam, de coöperatie waarin Aafje, Humanitas,

Laurens en Lelie zorggroep verenigd zijn, Careyn en de vier huisartsenspoedposten van Huisartsenposten Rijnmond steeds meer samen. “In 2023 zijn bijna 1000 meldingen vanuit de HAP succesvol doorgezet naar de acute thuiszorg. Dit jaar verwachten we een stijgende lijn in het aantal meldingen”, vertelt Goeree. Door de inzet van de acute thuiszorg is het mogelijk om, indien nodig, een verpleegkundige van de acute thuiszorg bij een patiënt langs te laten gaan. “De verpleegkundigen kunnen hiermee de dienstdoende huisartsen ontlasten, waardoor die meer tijd heeft voor de spoedgevallen op de huisartsenspoedpost zelf”, aldus Eveline Los, projectleider zorgcoördinatie bij de Huisartsenposten Rijnmond.

Vernieuwde zorgpaden

De samenwerking is gebaseerd op negen zorgpaden waarin beschreven staat wanneer de acute thuiszorg ingezet kan worden. Nieuw is de landelijke versie van de zorgpaden, die vrij beschikbaar is voor zorgorganisaties binnen en buiten de regio. “Wij willen eraan bijdragen dat in heel Nederland gelijkgestemd gewerkt wordt, dit verbetert de efficiëntie en zorgt ervoor dat er in de toekomst landelijke richtlijnen ontwikkeld kunnen worden”, aldus Goeree. 

Bekijk hier het stroomschema

Juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener

Aan de samenwerking tussen de huisartsenposten en acute thuiszorg zitten veel voordelen. “Het resultaat van deze intensieve samenwerking zijn enthousiaste medewerkers, tevreden patiënten en het bieden van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener”, besluiten Goeree en Los.